Dans jezelf weer jong

Vele ouderen denken dat dansen niet meer voor hen is weg gelegd, omdat het niet meer zo gaat als vroeger. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking ervaren. Men staat niet meer zo stabiel op de benen, zit in een rolstoel of gebruikt een rollator. Dan zeg ik dat men niet hoeft mee te doen maar dat beleven ook mag. Kijken, luisteren meepraten. Inmiddels weet ik dat de meesten van ons toch niet stil kunnen blijven zitten op die heerlijke herkenbare dansmuziek van vroeger. Of dit nu zittend of staand is, aan dansen kan iedereen meedoen. Daarom neem ik de aanwezigen mee terug in de tijd dat ze naar de dansschool gingen of thuis met vrienden en familie de huiskamer omtoverden tot dansvloer.

Mijn uitdaging is dan ook om deze mensen weer de dansvloer op te krijgen en vanuit puur plezier te laten bewegen ondanks welke beperking dan ook. Mijn mening is dus dat je nooit te oud bent om te dansen.

Stop niet met dansen omdat je ouder wordt, je wordt pas “oud” als je stopt met dansen

De dansbelevenis is bedoeld voor een brede doelgroep. Voor jong en oud die van de muziek en dans houden uit de jaren 40-50-60. Voor ouderen met of zonder dementie, voor ouderen die mobiel zijn of ouderen met een rollator, in een rolstoel of in bed.

Behalve dat men er erg vrolijk van wordt hebben dans en muziek ook een verbindende factor. Contacten en ontmoetingen gaan veel gemakkelijker.

Activering is ook een heel fijne bijkomstigheid. Probeer maar eens stil te blijven zitten op deze heerlijke dansmuziek van vroeger. Bewegen is goed, maar dansen is veel leuker. Dat dansen de veroudering van het brein tegen gaat, is wetenschappelijk bewezen. Daar zijn al voldoende informatiebronnen over te vinden en kan professor dr. Erik Scherder helder uitleggen. De cognitieve voordelen zijn dan ook groot. Door regelmatig te dansen op herkenbare muziek waar je vrolijk van wordt kom je nog makkelijker in beweging. Vooral mensen met dementie of parkinson hebben hier veel baat bij.

https://www.feelguide.com/2017/08/28/teen-brains-found-in-elderly-dancers-who-participated-in-18-month-age-reversal-experiment/

Dansen gaat de veroudering van het brein tegen